Vino Dalmacije | Komemoracija u čast Miljenka Grgića
18558
post-template-default,single,single-post,postid-18558,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Komemoracija u čast Miljenka Grgića

Komemoracija u čast Miljenka Grgića

Vinarija Grgić (Pelješac), Udruženje Vino Dalmacije i Hrvatska gospodarska komora pozivaju Vas na svečanu komemoraciju u čast Miljenku Grgiću koja će se održati u petak, 19.siječnja 2024., s početkom u 12 sati, u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split, Obala Ante Trumbića 4, Split.

Miljenko Grgić, jedno od najcjenjenijih imena svjetskog vinarstva, poznat kao Mike Grgich, čovjek je skromnih korijena koji je sanjajući veliko, uz upornost, ogroman trud, rad i poduzetnost, stvorio jednu od najpoznatijih vinarija na svijetu. Grgić je bio katalizator tektonskih promjena u svijetu vinarstva kad je Pariškom presudom njegov chardonnay pokorio svijet.

Ostvarivši svoj američki san, nikada nije zaboravio domovinu te je na mnoge načine pomagao razvoju zemlje, osobito vinarstva: utemeljenjem vinarije na Pelješcu i uvođenjem tada za Hrvatsku novih enoloških postupaka, stipendiranjem mladih talentiranih studenata enologije te usmjeravanjem američkih znanstvenika prema Hrvatskoj tijekom takozvanog Zinquest-a, tj. potrage za korijenima zinfandela odnosno crljenka. Miljenko je na mnoge načine bio promotor svoje rodne zemlje te mu i ovim putem želimo odati počast za sve što je za života učinio.

Na komemoraciji će članovi obitelji, suradnici i ugledni stručnjaci Miljenkov život prikazati iz nekoliko perspektiva: filmom u kojem njegovi američki kolege govore o njemu i njegovu značaju te dodjelom posthumnog priznanja Miljenku Grgiću za njegov doprinos hrvatskom vinarstvu. Ujedno, bit će utemeljena godišnja nagrada „Miljenko Grgić“ za poseban doprinos unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva Dalmacije.