Vino Dalmacije | Radionice
15757
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15757,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Radionice na Festivalu 2020. godine

Predavanja i radionice su vođene od strane renomiranih stručnjaka i predavača. Teme su relevantne, zanimljive i izuzetno aktualne. Za sudjelovanje na predavanjima, radionicama i vođenim kušanjima potrebno je ispuniti online prijavnicu (broj mjesta je ograničen).

Subota, 28.03.2020.

13:00 h U KANTUNU KONOBE – Dalmatinska vina u koja vrijedi ulagati.

Predavač: Saša Špiranec

Koja su to dalmatinska vina s investicijskom vrijednošću? Kojim vinima vrijednost i kvaliteta rastu s vremenom? Što jednom vinu omogućava dugačak životni vijek?
O tome što je sve potrebno da bi vino imalo trajnu vrijednost, o prilagođenosti pojedinih sorti, uvjetima čuvanja, tipu pakiranja, imageu vinarije, razvojnoj krivulji vina i drugim pretpostavkama potrebnim da bi vino steklu reputaciju investicijski vrijednog, uz vođeno kušanje pozitvnih primjera govoriti će Saša Špiranec, domaći vinski publicist i strastveni kolekcionar vina.

Mjesto održavanja: Studentski restoran, prostor za radionice

 


15:00 h PROŠEK – „Najstariji“ hrvatski vinski „brend“.

Predavači: Ivan Barbić (Master of Wine)

Master of wine (MW) Ivan Barbić će vas provesti kroz hrvatske “Prošeke” i nekoliko sličnih vina (passito) iz Francuske i Italije. Aktivan je 25 godina u biznisu vina u Švicarskoj, a 2016. godine je postao prvi MW sa hrvatskom putovnicom. Konzultira vinare u Švicarskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, a okušao se i kao proizvođač vina u Hrvatskoj te piše za razne vinske časopise.
Živi u Švicarskoj i radi kao “strateški kupac” za firmu Bataillard.
Čast nam je da će Ivan Barbić biti na festivalu “Vina Dalmacije” i sigurni smo da ćete kroz njegovo predstavljanje i degustaciju Prošeka shvatiti o kakvom vinskom znalcu je riječ.
O “Prošeku” najstarijem dalmatinskom “brendu” vina, koji je ugrožen ulaskom Hrvastke u EU ćemo raspravit na radionici. Od prvog pisanog spomena naziva Prošek (1774. godine, Alberto Fortis “Putovanje po Dalmaciji”), preko opisa načina proizvodnje sušenjem grožđa od Ivana Luke Garagnina iz 1823. godine do današnje situacije za ovaj vrlo važan hrvatski tradicijski proizvod.
https://www.mastersofwine.org/en/meet-the-masters/profile/index.cfm/id/01b3a043-5e4b-e211-a20600155d6d822c

Mjesto održavanja: Studentski restoran, prostor za radionice

 


17:00 h SUPER DALMACIJA – Vina francuskih sorti, te kupaže autohtonih i francuskih sorti u Dalmaciji.

Predavači: Daniel Čečavac, Roko Bekavac 

Dičimo se autohtonim sortama, ali imamo i izvrsna vina od svjetskih poznatih sorti. Ponekad se nađu i skupa u boci i tada imamo „Super Dalmatinca“. Roko i Daniel, poznati sommelierski dvojac, će nam predstaviti svoj izbor vina ovih sorti….ali ih isto tako usporediti sa svjetski poznatim vinima slične stila.

Nedjelja, 29.03.2020.

13:00 h BILI GUŠTI – Svježa lagana bijela vina Dalmacije 

Predavač: Ana Mucalo

Debit, Kujundžuša, Bogdanuša, Zlatarica i druge.
Voditeljica radionice doktorica znanosti sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša će nam predstaviti vina različitih sorti koje krasi svježina, harmonija i pitkost. Možemo reći da su ova vina vrlo važna za dalmatinske vinogradare i uvijek će imati važno mjesto u kulturi i gastronomiji Dalmacije.

Mjesto održavanja: Studentski restoran, prostor za radionice

 


15:00 h DICA SUNCA ZLATNOGA – Kompleksna odležana bijela vina Dalmacije.

Predavači: Branimir Vukšić

Pošip, Maraština, Vugava, Grk i druge.
Mladi i iskusni sommelier, već dugo odgovoran za potrošnju vina u jednom od najboljih restorana Hrvatske Pelegrini će nam predstaviti vina kojim se Dalmacija ponosi. Vina koja mogu naći mjesto u svim svjetskim gastronomijama. Još jedno bogatstvo koje nam je dalmatinski terroir podario.

Mjesto održavanja: Studentski restoran, prostor za radionice

 


17:00 h CRNOOKI JUŽNJAK – Plavac mali.

Predavači: Monika Prović

Vinarka po rođenju i vlasnica wine bara u Splitu s velikom strasti će pokazati što je to crnooki južnjak, naše najvažnije vino. Snažan, pun, dugog trajanja okusa, neukroćen, slatkast…Upoznajte razna lica plavca malog. Plavac će se i usporediti sa svjetski poznatim vinima sličnog „stila“.

Mjesto održavanja: Studentski restoran, prostor za radionice

Prijava za predavanja i radionice

Kliknite na link i popunite podatke u prijavnici i mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem roku!